Mt. TAKAO Produce

Interior

Saito House

Completion : 07.2015 / 06.2021
Location : Tokyo Japan
Use : House
Client : Eisei Saito
Photo : Tomoki Hirokawa / JESTO
Collaborator : Seitaro Aso

This is a project to renovate a duplex house located in a quiet residential area in Setagaya-ku, Tokyo.

In this project, we avoided removing the existing finish where possible in order to reduce dismantling costs and applied the new finishing material directly onto the original finish. To be specific, flooring and large tiles were directly applied onto the existing floor material, and the original cloth-finished wall and ceiling surfaces were directly covered by plasterboard and finished with paint.

On the other hand, removal work was minimized; the main things removed were the partition wall between the dining-kitchen and the living room, which became functionally unnecessary and the cases of the sashes. The two-by-four members revealed due to the removal of the original finish have been kept exposed.

The reason why we intentionally have kept these members exposed, which demonstrate how old this house is and the manner of its construction, is because we thought that we would like to keep the previously hidden history of the house visible in the interior space.

東京都世田谷区の閑静な住宅街に建つ二世帯住宅の改修計画です。

今回の計画では、解体費削減のために既存仕上の撤去は極力行わず、その上に直接仕上を貼付けていきました。既存の床材の上にはフローリングと大判のタイルを直接貼り、クロス仕上げの既存の壁と天井にはプラスターボードを直貼りして塗装を行っています。

一方で、撤去は機能上不要となったダイニングキッチンとリビングの間仕切壁や、サッシ廻りの額縁をなど最低限にとどめています。また、既存仕上の撤去によって露出した2×4材は現しとしています。

この住宅の成り立ち・経年を表す2×4材をあえて露出させる事で、過去が隠蔽された空間にその痕跡を残したいと考えました。

  • Images

    1/7

  • Images

    2/7

  • Images

    3/7

  • Images

    4/7

  • Images

    5/7

  • Images

    6/7

  • Images

    7/7

Top ∧