Mt. TAKAO Produce

Interior

Ode

Completion : 09.2017
Location : Tokyo Japan
Use : Restaurant
Client : Yusuke Namai
Branding : JESTO
Photo : JESTO

Ode, located in Hiroo, Shibuya-ku, is a French restaurant advocating gastronomy.

The managing chef has put his thoughts in the name of the restaurant, Ode, which means a lyric poem, because he gathers the threads of Japanese tradition and aesthetics in his French cuisine as a story (poem).

Stepping into the restaurant through the entrance door finished in mortar like the adjacent walls, guests witness the world of his Ode. First, you will see the service counter and the wall cabinet storing glasses waiting to serve you. Linear lights arranged on each shelf of the wall cabinet are reflected on wine glasses, creating an enchanted world. In the restaurant, integrated with a grayish tone of tiles and mortar, wood and other materials, there is an open counter with 13 seats, a semi-open room for six guests overlooking the open kitchen and a dining room for four guests.

In order to adjust the eye level of guests sitting at the open counter, and that of our staff standing in the open kitchen, we raised the floor height on the open counter side by 300 mm from the floor line of the building.To do so required a bit of ingenuity. Like other standard buildings for rent, the floor-to-floor height of the building is low, so we would have been able to obtain only about a 2,200 mm high ceiling if the floor had been raised and a flat ceiling had been provided under the beams. At the same time, existing steel frames covered with fire resistant covering materials were an eyesore, so they had to be covered with a ceiling material. Therefore, we provided floating ceilings of various color tones and angles so the ceiling height under the beams would become the lowest. As a result, we succeeded in concealing the beams and providing a space with the necessary ceiling height for guests in the restaurant.

The space, like that under the eaves, expresses beauty unique to traditional Japanese architecture, combines different elements as one story (poem) and embodies the world of Ode.

渋谷区広尾に計画されたガストロノミーを提唱するフレンチレストランです。

抒情詩を意味するOdeという店名には、フランス料理に日本の伝統や美意識を紡ぎ合わせ、ストーリー(詩)として表現するというオーナーシェフの想いが込められています。

壁面と同様にモルタルを塗り込んで仕上げたエントランスの扉を開け中に一歩踏み入れると、そこにはOdeの世界が広がっています。まず目に飛び込んでくるのがサービス用のカウンターと店内で使用するグラス等を収納するための壁面什器です。壁面什器各段に配したライン照明の光がワイングラスなどに反射して妖艶な世界を演出します。グレーの色調で統一されたタイルやモルタル、それに木などの素材を配した店内には、13席のオープンカウンターに加えオープンキッチンを望むことが出来る6席の半個室と4席の個室を設けています。

オープンカウンターに座ったお客様とオープンキッチン内に立つスタッフ双方の目線の位置を程よい高さにするために、床の高さを建物のFLから300mm程度上げています。しかし一般的なテナントビルであるこの建物の階高は低く、床を上げた上に梁下に合わせて平滑に天井を張ってしまうと、CHが2200mm程度しか確保できませんでした。一方で、耐火被覆で覆われた鉄骨の梁の見た目は悪く天井で覆う必要があります。そこで、梁下が一番低くなるように様々な色調や傾きを持った天井を配することによって梁を隠しつつもレストランの客席に必要な高さを確保した空間を実現しています。

軒下のような空間によって日本建築特有の美しさを表現すると同時に、異なる要素を紡ぎ合わせ一つのストーリー(詩)として仕立てるというOdeの世界観を体現させました。

  • Images

    1/10

  • Images

    2/10

  • Images

    3/10

  • Images

    4/10

  • Images

    5/10

  • Images

    6/10

  • Images

    7/10

  • Images

    8/10

  • Images

    9/10

  • Images

    10/10

Top ∧