Mt. TAKAO Produce

Architecture

Machida House

Completion : 11.2018
Location : Gunma Japan
Use : House
Client : Hinatamikan
Structure Design : Tatsumi Terado(Tatsumi Terado Structural Studio)
Photo : Tomoki Hirokawa

This is a private house built on sloping land surrounded by nature next to the Hinatami River, which stretches along the Shima Spring Resort, which is one of Gunma Prefecture’s representative spring resorts. We designed a single-story wooden house with a long and narrow plane surface corresponding to the configuration of the lot sandwiched between the Hinatami River and the park.

The lot was very damp all of the time because of the large amount of groundwater running under the ground from the back slope to the Hinatami River. Taking the sloping land into account, the lot could not be said to be located in an environment suitable for living. So, we constructed a two-meter high foundation with a concrete slab above it stretching in four directions on the slope, and planned to construct a building measuring 23.6 meters by 4.6 meters on the top of this foundation. We completed a comfortable living space away from the humidity by maintaining an adequate distance from the slope.

The building has a long gable roof with galvalume standing seam metal eaves above the exterior walls covered with cedar board sidings. Because the building stands away from the ground, and the eaves stretch from the building, the building is protected from the buildup of snow in the winter.

The Floor Plan is very simple because various rooms are laid in parallel along a narrow corridor. Half of the ceiling inside on the Hinatami River side is finished in the same way as the interior wall, whereas the ceiling on the park side has a wooden frame structure serving as a spatial accent. A fixed window is provided at the end of the corridor on the riverside in the corner of the Living/Dining Area so that a view of the lush natural surroundings lit by the morning sunlight can be enjoyed.

The building is on stilts with a two-meter high foundation; however, earth is laid around the building in tune with the configuration of the existing slope so that the stilt house can reflect the configuration of the existing slope. As a result, while the building appears to be sticking into the slope on the Hinatami River side, it also gives an impression of floating a little above the ground surface on the park side.

Though the building has an ordinary outer configuration, it neither stands out of the surrounding environment nor simply blends with the surrounding environment because it has been separated from the ground. We have explored the form of an ambiguous building that is both dynamic and static, and has a sense of both deja vu and of jamais vu.

群馬県を代表する温泉地の一つである四万温泉を流れる日向見川沿いの自然に環境に囲まれた傾斜地に建てられた個人住宅です。日向見川と公園に挟まれた敷地の形状に従い、細長い平面を持つ平屋の木造住宅を計画しました。

背後の斜面から日向見川に向かって地中を流れる豊富な地下水により、敷地は常に湿度の高い状態でした。傾斜地であることも考慮すると決して居住に適している環境とは言えません。そこで、斜面の上に四方向にはね出したコンクリートスラブを乗せた高さ2mの基礎を造り、その上に23.6m×4.6mの平面を持つ建物を計画しました。斜面から適当な距離をとることで、湿気との縁を切り快適な居住空間を実現させています。

建物の外形は細長い切妻型で、杉板下見板張りの外壁の上にガルバリウム縦ハゼ葺で仕上げた軒を持つ切妻屋根を乗せています。建物を地盤面から浮かし、かつ軒を出すことで冬季の積雪から建物を守ります。

平面プランは細長い廊下に沿って諸室を並列させていくという非常にシンプルな構成になっています。内部の天井は日向見川側半分を内壁同様に仕上げる一方で、公園側は木造の架構を現しとして空間のアクセントとしています。廊下の一番奥に配置したリビング・ダイニンの川側のコーナーには、はめ殺しの窓を設置し朝陽に照らされた豊かな自然を望むことが出来るようにしています。

この建物は2mの高さの基礎を持つ高床式でありつつも、既存の斜面の形状に合わせるためにその周囲は既存の斜面に合わせて盛り土をしています。その結果、日向見川側の斜面にはね出しているように見える一方で、公園側は地盤面から少しだけ浮いたような印象を持つ建物になっています。

一般的な外形を持つ建物でありつつも地面から浮かせることで、周辺環境から突出するのでもなく、ただ馴染むだけでもないあり方を実現しています。動的であり静的で、かつ既視感と未視感の両方の性格を持つ曖昧な建物のあり方を探ってみました。

  • Images

    1/10

  • Images

    2/10

  • Images

    3/10

  • Images

    4/10

  • Images

    5/10

  • Images

    6/10

  • Images

    7/10

  • Images

    8/10

  • Images

    9/10

  • Images

    10/10

Top ∧