Mt. TAKAO Produce

Interior

Kicori & Equali

Completion : 09.2018
Location : Tokyo Japan
Use : Hair salon & Cafe
Client : Antina
Photo : Yohei Yamakami

This was a project to renovate a two-story wooden single-family house to a beauty salon and a cafe/dining area in a residential area located within a 10-minute walk from the south gate of JR Hachioji Station.

Equali located on the first floor is a small cafe/dining area with about 10 seats. At the entrance, a raised portion of the existing floor was removed in order to enlarge the entrance area that serves both as a reception area for the beauty salon, and a waiting area-cum-coffee serving counter. Subway tiles and plywood were used to cover the lower portions of the walls at the seating area.

Kicori on the second floor is a beauty salon with three hair styling seats and two shampoo basins. The floor was entirely covered with solid oak flooring materials. Roofing boards were exposed above the hair styling seats in order to secure an ample ceiling height.

The house was completely renovated on each floor. However, the remnants of the interior of the house, such as the entrance floor with boulders and handrails at the stairwell, were left in order to create an atmosphere unique to the building.

八王子駅南口から徒歩10分ほどの場所に位置する住宅街の中に建つ、木造2階建ての戸建住宅をヘアサロン兼カフェ・ダイニングに改修したプロジェクトです。

1階に設けたEqualiは席数10席程度の小さなカフェ・ダイニングです。既存の上がり框を撤去して土間の範囲を拡張したエントランスには、ヘアサロンのレセプションと待合を兼ねたコーヒーカウンターを設けています。向かい合う壁面にはそれぞれサブウェイタイルと合板で仕上げた腰壁を設けています。

2階のKicoriはセット面3席とシャンプー台2台を設けたヘアサロンです。床面は全てオークの無垢フローリングを貼り、セット面の上部の天井は野地板現しにすることで十分な天井高を確保しています。

各階ともに全面的な改装を行いつつも、玄関の玉石の洗い出しの土間や吹き抜けの手すりなど随所にかつての住宅の痕跡を残すことで、この建物でしか出せない雰囲気を作り出しました。

  • Images

    1/3

  • Images

    2/3

  • Images

    3/3

Top ∧