Mt. TAKAO Produce

Interior

BLACOWS

Completion : 06.2019
Location : Tokyo Japan
Use : Restaurant
Client : BEATUS.inc
Photo : Tomoki Hirokawa

BLACOWS, a restaurant specializing in hamburgers in Ebisu, Shibuya-ku since 2009, was renovated. There are plans for the restaurant to share the same kitchen with Meat Yazawa for Takeout in Ebisu, which specializes in Hamburg steak bentos (single-portion take-out meal) and was also built on the same block this time.

In renovating the restaurant, we got a hint from the characteristic of hamburgers made with a meat patty sandwiched in a bun. We enclosed the space with the ceiling finished with brass and walnut, the floor finished with terrazzo, mortar and tiles, and walls finished with three kinds of grayish tiles in slightly different shades. In this space, we arranged counter, table and banquette seating.

After opening an impressive stile door finished with walnut and brass, customers are welcomed at the elongated entrance area with the ceiling adorned with illuminated orange channel letters (B, L, C, W and S) that were previously used in the restaurant before the renovation. Along the side of the area sits a long and narrow bench finished with brass on walnut, which also serves as a waiting area.

A brass pendant light hangs above the nine-seat counter made of a 100-mm thick horse shoe-shaped walnut countertop, and a counter base made of brass and mortar. Above the countertop hangs a rectangular walnut ceiling panel into which the shape of the countertop is cut. Around the counter lies terrazzo and mortar floors with a brass floor edging strip that runs 600 mm outside the outline of the horse shoe-shaped countertop.

Under the walnut framed ceiling, there is an area with three four-seater tables (seating a total of 12 people) on the mortar and terrazzo floor that is trimmed with a brass floor edging strip, like the counter area. The tables are solidly-built with brass legs, 50-mm thick tabletops covered with walnut veneer over linden plywood, and oil-stained tabletop edges. Behind the tables, there is a banquette seat covered with brown leather. Existing chairs that had been used in the restaurant were repaired and placed on the other side of the tables.

A semi-enclosed banquette seating area with a brass-paneled ceiling and large cement floor tiles is the most impressive space in the project. Each table and chair, and the banquette seat have the same finish as the area with two four-seater tables(seating a total of 8 people). A slot was provided in the brass panel above the tables and a lighting fixture with krypton bulbs arranged in parallel was placed inside. The beam was wrapped with a curved panel so an intricately and softly distorted reflection can be created. The banquette area is loosely enclosed by checkered walnut partitions made of alternately raised and indented panels. Gray tiles and walnut were also used for male and female guest restrooms so the same spatial outlook like the seating area could be created.

Attention was paid to details but ornate decorations were avoided in order to highlight the characteristics of each ceiling, wall and floor surface. With the ceiling, wall and floor surfaces wrapping the space, we created a dignified space that is simple, yet modern and airy.

渋谷区恵比寿に2009年から店舗を構えるハンバーガー専門店「BLACOWS」のリニューアル計画です。今回同じ区画内に併設されたハンバーグ・ステーキ弁当専門店「ミート矢澤 テイクアウト 恵比寿 」と厨房を共有する形で計画されています。

今回の計画では、バンズでハンバーグを挟むというハンバーガーの特徴に着目し、真鍮やウォールナット仕上げの天井面とテラゾーやモルタル、タイルで仕上げの床面、色味が若干異なる3種類のグレーのタイルで仕上げた向かい合う壁面同士でそれぞれ空間を挟む構成とし、その中にカウンター席、テーブル席、BOX席といった客席を配置しました。

ウォールナットと真鍮で仕上げられた重厚感のある框戸を開けると、既存店舗に設置されていたオレンジ色に発光する「B」「L」「C」「W」「S」のチャンネル文字を天井に配した細長いエントランスがお客様を出迎えます。側面にはウォールナットに真鍮をあしらった細長いベンチを設けており、待合としての機能も持たせています。

厚さ100mmのウォールナットの馬蹄形の天板と真鍮とモルタルで仕上げた腰壁を持つ9席のカウンター席の上部には、真鍮製のペンダント照明を配しております。そして、それらを天板の形でくり抜かれたウォールナットの方形の天井パネルと、馬蹄形天板のアウトラインを600mm外側にオフセットさせたラインに真鍮見切材を埋め込んだテラゾーとモルタルの床面で挟み込んでいます。

ウォールナットの木組風の天井面と、カウンター席同様に真鍮で見切られたテラゾーとモルタルの床面で挟まれた12席のテーブル席には、小口をオイルステイン塗装しシナ共芯合板の表面にウォールナットの突板を貼ってウォールナット風の合板に仕上げた厚さ50mmの天板に真鍮の脚を取り付けた重厚感のあるテーブルを用いています。そしてそれらを挟んで奥はブラウンのレザーを貼ったベンチを、手前には既存店で使用していたものをリペアした椅子をそれぞれ配置しました。

そして、真鍮パネルを貼った天井面と大判のセメント系タイルを貼った床面で挟まれたBOX席は本計画で最も見応えのある空間です。各テーブル、ベンチ、椅子はテーブル席と同様の仕様としており、テーブル上部の真鍮パネルを細長く切り欠き、そこにクリプトン電球並列された照明器具を埋め込んでいます。また、梁型を囲む部分には曲面パネルを用いることで歪みによる複雑な写り込みと柔らかさを生み出します。周囲を取り囲むウォールナットの格子パーテーションは、各面の奥行きを交互に変えることによって市松模様のようになっています。客席の男性用および女性用のトイレや手洗いにもグレーのタイルやウォールナットを用いることで、客席と同じ世界観をもった空間にしています。

細部に拘りつつも華美な装飾は避けることで、天井、壁、床の各面の特徴を際立たせています。そして、それら面で挟むことによって重厚感を持ちつつもシンプルでモダンな空気感を持った空間を創り出しています。

  • Images

    1/12

  • Images

    2/12

  • Images

    3/12

  • Images

    4/12

  • Images

    5/12

  • Images

    6/12

  • Images

    7/12

  • Images

    8/12

  • Images

    9/12

  • Images

    10/12

  • Images

    11/12

  • Images

    12/12

Top ∧