Mt. TAKAO Produce

Interior

A House

Completion : 04.2016
Location : Tokyo Japan
Use : House
Client : Confidential
Structure Design : Tatsumi Terado(Tatsumi Terado Structural Studio)
Lighting Design : Izumi Okayasu(Izumi Okayasu Lighting Design)
Photo : Tomoki Hirokawa

The A House, a wooden Japanese house built immediately after World War II, was renovated with a bedroom and a water supply for a bathing room and toilet added on for use exclusively as a residence. The eight-mat room that was originally the living room was restored and renovated as a Japanese room with half-timbered interior walls. Other rooms such as the dining-kitchen and bedroom were renovated as Western-style rooms suitable for modern lifestyle with white painted walls without exposed columns on the wood floor. The remaining features of the Japanese house such as the light transoms, and the logs and rafters along the veranda remained but the house was renovated into a modern house.

A Houseは第二次世界大戦直後に建てられた木造の日本家屋を改修すると同時に、寝室と風呂やトイレといった水回りを持った家型のボリュームを増築した住居専用の建物です。元々居間であった8畳間は真壁で畳貼りの和室として復元・改修する一方で、現代の生活スタイルに合わせてダイニングキッチンや寝室などそれ以外の部屋は白塗装の大壁にフローリング貼りの洋室に改修しました。欄間や縁側の丸太の梁や垂木などかつての日本家屋の痕跡を残りつつも、現代的な住宅へと生まれ変わらせました。

  • Images

    1/8

  • Images

    2/8

  • Images

    3/8

  • Images

    4/8

  • Images

    5/8

  • Images

    6/8

  • Images

    7/8

  • Images

    8/8

Top ∧